Op bezoek met je klas - en ouders?

 

 

RESERVEREN VOOR SCHOOLJAAR 2020-2021

Hierover vind je alle informatie en de werkwijze op onze homepagina.

 

Uren
 • Een bezoek duurt altijd 3 uur en past perfect in een voor- of namiddag. 
 • We starten respectievelijk tussen 8u30 en 9u, of tussen 12u30 en 13u.
 • Voor verder gelegen scholen kan het bezoek enkel op vrijdagen ook gesplitst worden in 1,5 uur in de voormiddag en 1,5 uur in de namiddag, met een halfuurtje middagpauze. In dat geval starten we tussen 10u30 en 11u.
Prijs
 • 6,5 euro per leerling (toelichting bij deze prijs).
 • Alle volwassen begeleiders (dus ook ouders) komen gratis mee. Hun exacte aantal hoef je niet op voorhand door te geven.
 • Betaling kan gebeuren via een overschrijving of je kan op de dag van het bezoek het gepaste bedrag cash meebrengen.
Groepsgrootte
 • Per bezoek van 3 uur ontvangt Het Beroepenhuis minimum 8 en maximum 60 leerlingen.
 • Een grote groep wordt dan verder verdeeld in groepjes van maximum 15 leerlingen.
Annulatie
 • Wanneer een bezoek geannuleerd wordt ten laatste 14 dagen voor de dag van het bezoek, is dat kosteloos.
 • Hierna wordt het bezoek toch aangerekend voor het aantal gereserveerde leerlingen.

 

Voor en na je bezoek

Lesmateriaal

Uit ervaring is gebleken dat de meeste jongeren een bezoek aan Het Beroepenhuis beter kunnen smaken wanneer de thematiek van talentverkenning en beroeps- en studiekeuze voordien al aan bod is gekomen in de klas.

Wie relatief weinig lesruimte vrij kan maken voor het thema beperkt zich best tot de voor en na lessen van Het Beroepenhuis, op maat van de 3e graad basisonderwijs. De nodige documenten kan u hieronder downloaden.

Lesvoorbereiding voor de leerkracht - voor en na het bezoek

 

Werkbundel voor de leerlingen

 

Wie het thema breder aan bod kan laten komen, vindt hier nog een waaier aan bijkomende interessante korte lessen en complete pakketten.

Dubbele bevraging van je leerlingen - win een gratis bezoek!

Kennen je leerlingen al veel beroepen? En hun eigen talenten? Is dat verbeterd na jullie bezoek? Wij (en de overheid) willen het ook graag weten.

Daarom vragen we alle bezoekende leerkrachten om hun leerlingen te laten deelnemen aan onze dubbele bevraging:

 • In je bevestigingsmail krijg je een unieke link, waar je leerlingen elk individueel naartoe kunnen surfen. (Het invullen van de vragenlijst gebeurt best in de klas, het kan gelijktijdig en zowel op een pc of tablet van de school, als op hun eigen smartphones. Ondervind je een probleem?)
 • De bedoeling is dat ze twee keer dat online vragenlijstje invullen; één keer voor het bezoek en één keer erna. Dat duurt telkens ongeveer 10 minuutjes
 • Niet vergeten; nog even je deelname registreren

Natuurlijk is jullie lestijd kostbaar; uit dankbaarheid loten wij daarom na elk semester 3 winnaars. Zij komen in het daaropvolgende schooljaar gratis op bezoek met een vergelijkbaar aantal leerlingen. Daarnaast is dit voor je leerlingen ook een leuke kans om een ICT-oefening te combineren met begrijpend lezen. Ze leren reflecteren en vormen een mening over uiteenlopende onderwerpen.

Alvast bedankt voor jullie tijd!


 

Nodig ouders uit

Extra ondersteuning voor de leerkracht

Een activiteit extra muros is voor een leerkracht geen eenvoudige aangelegenheid; tijdens de verplaatsing moet je heel alert zijn, en gedurende het bezoek stel je vast dat het onmogelijk is om overal tegelijk te zijn ... Er zijn ook niet altijd voldoende collega's beschikbaar om je bij te staan.

Daarom is het mogelijk om geïnteresseerde ouders mee te brengen. Je nodigt ze gewoon uit, het is niet nodig om op voorhand voor hen te 'reserveren', en net zoals altijd is de toegang tot Het Beroepenhuis gratis voor alle volwassen begeleiders.

Ouderbetrokkenheid

Ouders spelen natuurlijk een cruciale rol in de studiekeuze van hun kind. Vaak zitten ze zelf met allerlei vragen of twijfels over de vele mogelijkheden, of over de manier waarop ze de interesses en talenten van hun dochter of zoon kunnen vertalen naar een duurzame keuze. Soms is het voor jou niet evident om hierover met hen in dialoog te gaan ...

Net als je leerlingen kunnen ook hun ouders hier de nodige inspiratie opdoen. Betrek ze dus gerust bij het bezoek. Wij hoeven daarvoor niets aan het bekende programma te veranderen, hier ter plekke krijgen ze een vrije rol; zelf de tentoonstelling ontdekken, observeren van welke activiteiten hun kinderen spontaan enthousiast worden, ondersteunen als dat nodig is ...


 

Het bezoek

 

 


 

Bereikbaarheid

 

Openbaar vervoer

 
Vanuit het station Gent Dampoort:

(Dit station is het dichtste bij Het Beroepenhuis. Slechts 15 minuten wandelen.)

Aan de uitgang van het station ga je naar links. Je steekt de straat (Kasteellaan) over en gaat naar rechts. Steek opnieuw de straat (Schoolkaai) over, ga over de brug en steek de straten (Hagelandkaai en Dampoortstraat) over. Blijf de straat (Dok Zuid of R40) volgen. Je passeert aan de linkerkant eerst de zijstraat Stukwerkersstraat, daarna Pijndersstraat. De 7de zijstraat is de Doornzelestraat. Het Beroepenhuis heeft de huisnummers 86 tot 92.

Vanuit het station Gent-Sint-Pieters:

Neem tramlijn 4 (voor het stationsgebouw) met bestemming Gentbrugge-Moscou. Stap af aan de halte Heilig-Kerst, Sint-Salvatorstraat, nabij de Sleepstraat. De Doornzelestraat is dan de straat op de linkerkant. Het Beroepenhuis heeft de huisnummers 86 tot 92.

Vanuit bus- en tramknooppunt Gent Zuid:

Neem bus 5, met bestemming Tolpoort. Stap af aan de halte "Dok Noord". Het Beroepenhuis ligt dan op 15m afstand.

 

Met de wagen of schoolbus

Verlaat de E17 richting Gent Centrum en volg het bord Alle Richtingen. Wanneer je aan de lichten komt sla je rechts af. Je bent dan op de ring rond Gent. Die blijf je volgen. Wanneer je aan een groot rond punt (Dampoort) komt, waar zich ook het Station Gent-Dampoort bevindt, rijd je rechtdoor. Je houdt daarbij het kanaal aan de rechterkant. Wanneer je rechts het postgebouw ziet, is de 2de zijstraat aan de linkerkant de Doornzelestraat. Het Beroepenhuis heeft de huisnummers 86 tot 92. 

Opgelet!

LEZ gent

Het Beroepenhuis bevindt zich in de LEZ (Lage Emissiezone)!

Check hier of jouw auto de LEZ binnen mag (www.lez2020.gent).

Indien niet: parkeren kan rechts langs de kleine ring (‘Dok Noord’), op de kade, iets voorbij de Doornzelestraat.

 


 

Gratis tram of bus

Het Beroepenhuis is erkend als ‘cultuurschakel’ binnen het project dynamo³. Dat betekent dat klasgroepen gratis bus- of tramvervoer kunnen bekomen tijdens de daluren met de bestaande dienstregeling van De Lijn.

Via enkele eenvoudige stappen vraag je als school een voucher aan voor het vervoer naar Het Beroepenhuis.

Enkele opmerkingen hierbij:

 • Dynamo³ geldt enkel voor klasgroepen die tussen 9u en 15u30 gebruik maken van de gewone dienstregeling van De Lijn. Mogelijks kan u dus enkel de heen- of terugreis uitsparen.
 • Er kunnen maximum 30 personen gratis meereizen per rit.
 • Een schoolteam vult eerst een dynamoPLAN in, waarin de huidige stand van zaken op cultuureducatief vlak binnen de school wordt bekeken. Met een goedgekeurd dynamoPLAN kan de school genieten van deze regeling.

Wil je als school ook gebruik maken van dit initiatief? Surf naar dynamo³ en lees er alles over de instapvoorwaarden en de mogelijkheden om meer cultuur in elke klas te brengen.

 

        


 

Een dagje Gent

Als je met de klas de hele dag in Gent wil doorbrengen, kan je een bezoek aan Het Beroepenhuis ook combineren met andere activiteiten zoals een geanimeerde stadswandeling of een bezoek aan een Gents museum. Enkele mogelijkheden op een rijtje:

 


 

 

Logo Onderwijs vlaanderen

Reserveren?

voor scholen:
09 330 85 50
Of mail ons voor een lijst met vrije data.

Voor gezinnen:
RESERVEREN IS NIET NODIG
OP DE GEZINSDAGEN.