Beroepenateliers

Het bezoek bestaat na een inleiding uit twee grote onderdelen: de geleide zoektocht in de interactieve tentoonstelling en de beroepenateliers.

In deze beroepenateliers kruipen je leerlingen in de huid van een professional! Ze kunnen experimenteren met materialen en gereedschappen. Zo ontdekken ze ook de relevantie van heel wat talenten zoals technisch inzicht, sociale vaardigheden en handigheid.

Tijdens een klasbezoek aan Het Beroepenhuis plannen we 2 beroepenateliers van telkens 40 minuten. Het aanbod wordt regelmatig aangepast. Geef bij reservatie desgewenst je top 3 door, dan tracht Het Beroepenhuis minstens één atelier van je keuze te voorzien. Je kan je natuurlijk ook altijd laten verrassen.

Het huidige aanbod:

 • Haven en binnenvaart – binnenvaartkapitein en matroos:
  Als matroos leer je een meertouw rond een bolder werpen en knopen maken. Als binnenvaartkapitein leer je hoe je containers evenwichtig op een schip moet laden. Als werktuigkundige onderzoek je de werking van een verbrandingsmotor door er zelf eentje uit elkaar te halen en opnieuw te monteren.
 • Horeca - kelner en barpersoneel:
  In het horeca-atelier leer je een spectaculair ogende mocktail maken. (Die mag je ook proeven natuurlijk). Als barpersoneel leer je één en ander over tafelschikking. Als zaakvoerder start je de eigen zaak van je dromen.
 • Transport en logistiek - magazijnmedewerker en expediteur:
  Twee teams spelen een stapelspel met logische denkoefeningen, ritjes met een transpallet en leveringen van dozen. Welk team wint ?
 • Bouw - metselaar en sloper:
  Hier leer je een muurtje metselen. Je kijkt met de waterpas of de bakstenen recht liggen. Als sloper werk je met een hamer en een voegtruweel.
 • Chemie, kunststoffen en life-sciences - laborant:
  In het labo van Het Beroepenhuis maak je een eigen tube tandpasta!
 • Voedingsindustrie – food designer, productieoperator en kwaliteitsverantwoordelijke:
  De jongeren krijgen een haarnetje en een jasje voor de hygiëne en gaan 4 uitdagingen aan: een nieuwe snack bedenken voor een specifieke doelgroep, tegen de tijd pizza’s maken in een simulatiespel, smaken herkennen en de voedselveiligheid controleren.
 • Social profit - ergotherapeut, logistiek assistent, verpleegkundige, maatschappelijk werker:
  Til een klasgenoot uit een bed zonder je rug te belasten en doe een parcours met een rolstoel. Hoe hoog is je hartslag ? Heb jij veel mensenkennis?
 • Printmedia - drukvoorbereider, drukker, drukafwerker:
  Hier maak je zelf een boekje: vouwen, nieten, snijden en dan op elke pagina een techniek uit de sector toepassen!
 • Metaal en technologie - productontwikkelaar, technisch tekenaar, matrijzenbouwer en productieoperator:
  Ontwerp een USB-stick en doorloop zo deze 4 beroepen uit de sector. Ontdek welke talenten je nodig hebt en maak dan je eigen talent-badge.
 • Kapper en schoonheidsspecialist - kapper en schoonheidsspecialist:
  Leer masseren en leer welke kapsels het beste passen bij jouw hoofdvorm! Kan je een baard scheren?

 

terug naar het overzicht

 

Bekijk enkele foto's van de beroepenateliers:

 

 

Logo Onderwijs vlaanderen

Reserveren?

voor scholen:
09 330 85 50
Of mail ons voor een lijst met vrije data.

Voor gezinnen:
RESERVEREN IS NIET NODIG
OP DE GEZINSDAGEN.